Ridicarea unei case de la zero este visul multora dintre noi, dar este o adevărată provocare din punct de vedere al investițiilor. Odată cumpărat terenul, trebuie să vă pregătiți de demersurile necesare construcției casei, dar trebuie să țineți cont de faptul că bugetul planificat inițial poate suferi modificări din pricina costurilor neprevăzute.
Cu siguranță nu vă este străin faptul că birocrația încetinește în general lucrările, dar asta nu înseamnă că trebuie să privim construcția unei case drept o sarcină imposibil de realizat. Pentru a veni în ajutorul dumneavoastră, vă prezentăm câteva aspecte de luat în considerare înainte de a trage linie asupra bugetului total investit în construcția unei case.
Conform legii în vigoare, construirea unei case necesită o serie de avize obligatorii. Terenul pe care construiți ar trebui să aibă un certificat de urbanism, iar în cazul în care nu aveți, ar trebui să apelați la specialiștii din domeniu pentru a pregăti demersurile necesare. Ulterior, va fi nevoie de autorizația de construcție și avizele pentru mediu și utilități.
Din punct de vedere al costurilor pe care riscați să le omiteți, semnalăm faptul că localizarea terenului este un factor decisiv. Dacă terenul dumneavoastră se află în apropierea unui aeroport, va trebui să solicitați un aviz de la Autoritatea Română de Aviație, ori dacă sunteți în zona unui obiectiv militar, Ministerul Apărării Naționale va trebui să vă elibereze un aviz.
Când vine vorba de documentele necesare unei case noi construite, le amintim pe cele privind execuția lucrărilor care includ autorizațiile, cartea tehnică și documentele ce privesc exploatarea, repararea, dar și întreținerea clădirii. De reținut este faptul că un document precum cadastrul de exemplu trebuie efectuat atât pentru teren, cât și pentru casă.
Costul total al acestor documente poate ajunge la câteva sute de lei, dar de cele mai multe ori provoacă adevărate dureri de cap. Pentru a obține aceste documente va fi nevoie de câteva drumuri la diferite instituții, ceea ce înseamnă că veți pierde timp și va trebui să va înarmați cu multă răbdare.
Este ideal să colaborați cu o firmă de construcții deoarece astfel veți obține și o garanție a construcției. Prețul manoperei se calculează pe metru pătrat și pentru a economisi vă recomandăm să căutați să colaborați doar cu firmele de construcții care includ în cost transportul și mâncarea pentru a scapă de grijile în plus.
Dacă firma de construcție se ocupă și de serviciile de proiectare este perfect, deoarece în acest fel le va fi mai ușor să se ocupe temeinic de detaliile legate de execuția casei, proiectele instalațiilor, dar și de documentele necesare proiectului. Prețul unor astfel de servicii variază între 12-20 de euro/m² + TVA.
Racordarea la rețeaua de utilități
Dacă ați cumpărat un teren viran, cel mai probabil va trebui să vă ocupați de branșamente. Racordarea la rețelele de electricitate, apă, canalizare și gaze costă destul de mult, pentru fiecare în parte fiind necesar să acordați o sumă între 1.500 și 4.000 de lei, în funcție de complexitatea lucrărilor.
Mobilarea casei și tușa personală
Ultima, dar cu siguranță etapa cu cea mai multă implicare emoțională este aceea în care vă mobilați casa în funcție de gusturile și nevoile dumneavoastră. Pe cât de încântătoare, pe atât de costisitoare este mobila, mai ales că trebuie să țineți cont că aceasta trebuie și montată. Cel mai bine apelați la firme care se ocupă de confecționarea mobilierului la comandă, ori care oferă servicii de montaj. Luați-vă timp să cercetați ofertele de pe site-urile de anunțuri, ori apelați la firme de încredere cu care au colaborat cunoscuții voștri pentru a va bucură de rezultate profesioniste.
Ca o concluzie, trebuie să țineți cont de faptul că o casă se construiește într-o perioadă de minim 6 luni. În această perioadă includem construcția propriu zisă, dar și obținerea avizelor necesare, proces care se poate întinde destul de mult. Fiecare construcție diferă, dar este foarte important ca pe lângă bugetul planificat inițial să vă pregătiți o sumă pentru cheltuielile neprevăzute. Conform statisticilor, mai mult de 40% din buget este cheltuit pentru a obține casa la roșu, ceea ce înseamnă că va trebui să fiți chibzuiți dacă doriți să investiți în finisaje și mobilă de calitate superioară.